Skip to content Skip to footer

Gemilerde Kullanılan Dümen Çeşitleri

Çoğu uçağın aksine gemilerin aynı tür dümenlere sahip olmadığını hiç fark ettiniz mi? Belirli bir gemiye uygun dümen tipi, gövde formu, hız, pervane tasarımı, kıç yapısal düzenlemesi, pervane ile kıç arasındaki açıklık ve ayrıca birkaç hidrodinamik gibi çeşitli faktörlere dayanması gereken bir karardır. Pervanenin kıç tarafındaki su akışını belirleyen faktörler.

Gemi tasarımcılarının dümen tipine nasıl karar verdikleri, aslında yinelemeli bir süreçtir. Konsept gemi tasarım aşamasında, aslında gemi için uygun dümene karar vermeyiz (veya buna gücümüz yetmez). Tasarımcıların ve deniz mimarlarının yaptığı şey, pervane ile birlikte dümenin çok yaklaşık bir boyutunu tahmin etmektir. Ancak geminin ön tasarımına girdiğimizde, dümen ve pervane boyutları neredeyse sabittir, bu da bize tasarım problemine en uygun dümen tipi hakkında neredeyse net bir fikir verir.

Ancak, bir tasarımcı açısından önemli olan, tekne ve pervane tasarımına bağlı olarak dümenin tipine ve konumuna karar vermektir.

Bunu basit bir şekilde anlamaya çalışalım.

Uygun dümen tipinin seçimi, dümenin pervanenin arkasındaki konumu kadar önemlidir. Dümenin konumu, gemide gerekli dönüş momentini üretecek şekilde pervanenin çıkışı içinde doğru şekilde yönlendirilecek şekilde olmalıdır (Devam etmeden önce, Bir gemide dümen nasıl çalışır?) . Dümen tipinde, boyutunda ve konumunda küçük bir değişiklik, geminin dümene tepkisinde ve geminin dönme kabiliyetinde büyük bir değişiklik meydana getirebilir. Yani, optimizasyon anahtardır.

Gemiler İçin Dümen Çeşitleri

Geleneksel dümenleri genel olarak sınıflandırmak için iki tür gemi dümeni vardır:

  1. Maça veya Dengeli Dümen

Bir kürek dümeni, temel olarak dümen stoğuna yalnızca dümenin tepesinde sabitlenen bir dümen plakasıdır. Başka bir deyişle, dümen kundağı (veya dümenin ekseni) dümen açıklığı boyunca aşağı doğru akmaz. Dümenin kirişi boyunca dümen kundağının konumu (dümen önden kıç ucuna kadar genişlik anlamı) aslında dümenin dengeli mi yoksa yarı dengeli mi olduğuna karar verir. Dengeli dümenlerde (ki bu genellikle kürek dümenleri) dümen kundağı öyle bir konumdadır ki, dümen alanının %40’ı kuyunun ilerisinde ve geri kalanı onun kıç tarafındadır. Aklınıza gelmiş olması gereken gerçek bir soru, dümen kundağı için neden böyle bir pozisyon seçilmiştir? Cevap basit fizikte yatıyor. Dümenin ağırlık merkezi, ön ucundan kiriş uzunluğunun %40’ına yakın bir yerde bulunacaktır. Dümenin ekseni bu konuma yakın yerleştirilirse, dümeni döndürmek için gereken tork, eksen dümenin ön ucuna yerleştirilmiş olsaydı, onu hareket ettirmek için gerekenden çok daha az olacaktır. Böylece dümen donanımı ekipmanının enerji ihtiyacı azaltılarak geminin yakıt tüketimi azaltılır.

  1. Dengesiz Dümenler

Bu dümenlerin stokları, açıklıklarının en ileri noktasında takılıdır. Dengeli dümenlerin aksine, dümen kundağı dümenin kiriş uzunluğu boyunca ilerler. Nedeni basit. Bu durumda, dümeni döndürmek için gereken tork, karşılık gelen dengeli bir dümen için gerekenden çok daha yüksektir. Bu nedenle, dümenin en üst kısmı, doğal konumundan dikey olarak yer değiştirmesini önlemek için mile sabitlenmelidir. Ancak balanssız dümenler artık yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Geleneksel dümen türlerini tartıştıktan sonra, daha ilginç bir şeye geçelim. Araştırmacılar ve gemi operatörleri, dengeli ve dengesiz dümenlerle ilgili önemli sorunlar bulmuşlardı. Yani, bir gemiyi döndürürken direksiyon dişlisi mekanizmasının arızalanması durumunda. Bu durumda dümen hücum açısıyla hareketsiz kalacaktır. Bunun çözümü, optimize edilmiş bir Yarı Dengeli Dümen tasarımında bulundu.

“Aslı Koçak “Yaşarsan İçin Yazdı

Leave a comment