Skip to content Skip to footer

Gemi Şaftı ve Pervane İle İlgili Bilinmesi Gereken Bilgiler

Herhangi bir geminin kalbi makine dairesinde yatar. Genellikle HFO’nun dizel yağıyla çalışan büyük deniz motorlarıyla çalışan gemiler, saatte 50 km’ye kadar hızlara ulaşabiliyor.   Gemiye fiilen hareket ettirmekten sorumlu bileşenler, arkaya takılan büyük çok kanatlı pervanelerdir. Peki, bir geminin gövdesinin derinliklerinde bulunan motorlardan kıçtaki pervanelere güç aktarımı nasıl olur.

   Cevap, deniz mili veya kardan mili olarak bilinen entegre bir mekanik bileşende yatmaktadır. Arabalardaki tahrik millerinin çalışmasına benzer şekilde, gemilerdeki millerde motorlardan gelen dönme gücünü pervanelere aktarır ve bu da onları öteleme hareketine dönüştürür.

  Pervane Şaftlarının Bileşenleri Deniz pervane şaftı üç ana bileşene ayrılmıştır; itme mili, ara mil(ler) ve kuyruk mili.

   Bir geminin sahip olabileceği ara şaftların sayısı konusunda özel bir kısıtlama yoktur. Ancak 2 şaftın ötesinde servis ve bakım yapmak zor olabilir. Bunun nedeni, tüm pervane şaftına etki eden büyük katener kuvvetidir. Bu kuvvet, ağırlıkları nedeniyle parçaları deforme etme ve hasar verme eğilimindedir.

    Şaftlara etki eden büyük titreşimli şoklarla birleştiğinde, pervane şaftlarında kalıcı hasarlar olabilir. Bu nedenle, az sayıda ara mil tercih edilir. Sanki motorlar pervanelerden çok uzakta bulunuyormuş gibi birden fazla ara şafta sahip olmanın tek nedeni.

    Son kısım kuyruk milidir. Direkt olarak pervanelere bağlıdır ve esas olarak kıç borusunun içinde yer alır. Kuyruk mili, ara mile tork aktarımını yöneten bir dişli kutusu ile bağlanmıştır. Kuyruk mili, geminin kıç tarafına etki edebilecek çeşitli kuvvetlere dayanacak şekilde yapılmıştır.

“Aslı Koçak “Yaşarsan İçin Yazdı

Leave a comment